Blog

Tigrismogyoró elkészítése

A magas értékesítési volumennek köszönhetően, Ön mindig kizárólag friss tigrismogyorót tud vásárolni tőlünk nagyon jó áron. A korszerű betakarítási, szárítási és csomagolási eljárásoknak köszönhetően Önnek nem kell kártevőktől tartania.

Általánosan:

A tigrismogyoró nem igazi mogyoró, csak a neve az. (Cyperus esculentus) egy gumós növény, melyet már 4000 évvel ezelőtt termesztették Afrikában főleg a Földközi-tenger partjainál. Mára már számos országban megtalálható és termeszthető ahol megfelelő az éghajlat. Nagy mennyiségben tartalmaz cukrot, ez teszi édessé és igazán ellenállhatatlanná a pontyok és amúrok számára.

 

Méret:

Nálunk négy méretben vásárolhat tigrismogyorót: JUMBO (12-22mm), MIX (8-18mm)

 

Tárolás:

Talán a legfontosabb tényező, melyet friss tigrismogyoró vásárlása során figyelembe kell vennünk. Mindig hűvös (5-10 C), száraz és sötét helyen tároljuk, így akár 15 hónapig is probléma nélkül eltartható. Kazánházban semmi esetre se tároljuk, a legjobb, ha egy zárt vödörben vagy hordóban tartjuk.


Elkészítése:

 

Mint minden magot, a tigrismogyorót is elő kell készíteni a főzéshez.

(1) Áztassuk be a tigrismogyorót annyi vízbe, hogy bőven ellepje. Képes saját súlyának 40%-át felszívni.

(2) Hagyjuk 36 órát ázni.

(3) Főzéskor pótoljuk a felszívódott víz mennyiséget és adjunk hozzá egy kevés cukrot, hogy még édesebb legyen.

(4) A főzési idő 45 perc

(5) A főzés befejeztével hagyjuk saját levében kihűlni, ne adjunk hozzá folyadékot. Miután kihűlt, hermetikusan zárjuk le, ezzel megnövelve eltarthatóságát.

(6) Miután kihűlt, a lé egyre sűrűbb lesz, végül mázas cukros állagúvá válik.

 

FONTOS: Minden magot, melyet horgászati célokra alkalmazunk, felhasználás előtt meg kell főzni. Ellenkező esetben káros hatást érhetünk el vele a halakra nézve!!!

Halibut Pellet felhasználása

Sokan meg vannak győződve arról, hogy a Halibut pelletnél nem számít milyen friss vagy mennyire régen vásárolt pelletet használunk. Sokszor találkozunk olyan véleménnyel is, hogy egy halibut pellet annál jobb és eredményesebb, minél magasabb az olaj tartalma.

A magas halolaj százalék sajnos a pellet idő előtti avasodásához vezet. Ha túl sok olaj van a pelletben, alig több mint egy év az eltarthatósága. Ezért mindig győződjön meg arról, hogy kizárólag frissen gyártott pelletet használ, melynek gyártási dátuma nem régebbi, mint 9 hónap. Kizárólag a gyártó által felcímkézett terméket vásároljon, melyen szerepelnie kell az összetevőkön kívül az eltarthatóság idejének is. A legjobb példa erre a pisztráng és ponty halgazdaságok. Ha évente csak egy alkalommal vásárolnának pelletet, jóval olcsóbb áron megkaphatnák. Ennek ellenére évente 2-4 alkalommal rendelnek a friss pelletből pontosan azért, hogy mindig friss táplálékot biztosítsanak halaiknak. Ügyfeleinktől többször jött olyan visszajelzés, hogy a spanyol halibut pellet sokkal olajosabb, mint a más országokból származó pelletek. Tényleg úgy tűnik, mintha olajosabb lenne. Miért? Halolaj tartalmuk semmivel sem magasabb a többi halibut pelleténél, viszont az átlaghőmérséklet magasabb, ezért az olaj természeténél fogva jobban “mutatja magát”.

Gyártás után mi kizárólag 4-5 hónapig értékesítjük a Halibut pelleteket, ez után az akciós termékek között még mindig megvásárolhatók. Így biztosítjuk Ügyfeleink számára, hogy kizárólag friss terméket tudjanak vásárolni.

Sok sikert kívánunk!

Magok elkészítése

A különböző magok és gondosan összeválogatott magmixek az egyik leghatékonyabb csali a ponty horgászata során, melyek egyben a legkevésbé károsítják vizeinket és környezetünket.

Nagyon fontos, hogy először mindig főzzük meg a magokat mielőtt felhasználjuk. Amennyiben ezt nem tartjuk be, a nyers magok súlyosan károsíthatják a halak emésztését és akár halált is okozhat náluk.

A MAGOK FŐZÉSE: Az összeválogatott magokat 24 órára helyezzük hidegvízbe, ezzel előkészítve őket a főzésre. A magok ez alatt az idő alatt megszívják magukat vízzel. Ugyan ebben a vízben amiben áztattuk a magokat, leglább 30-45 percet főzzük (forrástól számítva). A főzés során elpárolgott vizet pótoljuk, lehetőség szerint szintén felforralt vízzel vagy tóvízzel és hagyjuk kihűlni. Érdemes a horgászat megkezdése előtt 24-48 órával elvégezni ezt a műveletet. Főzés nélkül soha ne etettünk magokkal!

MAGMIX RECEPT: 40% Trópusi mogyoró, 20% Csicseriborsó, 15% Kender mag, 15% Fekete bükköny, 10% Juharmag

KUKORICA

Fontos, hogy főzzük meg használat előtt, ellenkező esetben káros lehet a halakra. Ha ezt betartjuk, egy nagyon hatásos csaliként tudjuk használni horgászat során.

CSICSERIBORSÓ

Egy nagyon régi, sokak által nem ismert vagy nem beismert csali, melyet más magokkal kombinálva nagyon eredményesek lehetünk. Méret: 10 mm

FEKETE BÜKKÖNY

A bükköny kiválóan alkalmas nagy nyomás alatt lévő vizek horgászatánál. Nagyon kemény, valamivel nagyobb, mint a kender.

JUHAR MAG

A juhar magot már a 70-es években Rod Hutchinson is nagy sikerrel használta, fogóssága azóta sem változott. Kiváló eredményeket érhetünk el vele iszaposabb vizeken.

KENDER MAG

Magmixünk elengedhetetlen alkotóeleme, fontos részét képezi etetésünknek.

TRÓPUSI MOGYORÓ

A Trópusi mogyoró Afrikából származik, Európában még új terméknek számít és nem igazán ismert. A világ majdnem minden táján tesztelték a horgászok és nagyon jó visszajelzések érkeztek.

A mogyoró (ami igazából nem az) mérete megegyezik a kenderével. Eddig ez a termék Európában kizárólag Ausztriában volt elérhető, de ettől az évtől, már Magyarországon is megvásárolható, egyedül nálunk. A nagy sikerre való tekintettel arra számítunk, hogy egy éven belül eléri a tigrismogyoró kereslet szintjét.

Nagy előnye a tigrismogyoróval szemben, hogy ezt a mogyorót még nem ismerik a halak annyira és emiatt óvatlanná teszi a pontyokat. Tesztelje le és látni fogja az eredményt.

Elkészítése: 12 órát hagyjuk ázni, majd legalább 40 percig főzzük.